Member Blog-ingg

Fb-ingg , do add me oke :)

Sunday, October 31, 2010

budak zaman sekarang

" aku nak try masuk club lahh. zouk ke, aloha. paradise. apa apa jela. janji aku masuk. sekali pon jadilah. just nak tau keadaan dalam club tu je"
-bila sekali masuk, minggu depan masuk lagi-

" alaa~ ape salahnya? tak cool lah masuk club tak open table. hee~ minum sekali sekala je. bukan selalu kan"
-bila sekali minum, setiap kali clubbing, minum. kat rumah pon, minum-

" ape gunenya awek wehh kalau tak raba raba, cium cium siket.. drpd aku tengok blue, awek depan mata, bole wat real"
- bila sekali buat maksiat, da sedapp, setiap hari pon na buat-
" tak telan ni weh.. tade feel lah na dance"
- dadah?? sekali telan, try try try. lama lama, addicted lahh-

kita hidup tak panjang. jangan bagi u all, muda hanya sekali. time tu lah untuk try benda benda ni semua. kalau da tua nanti, buat macam ni, orang cakap, buang tabiat plak kan?? tapi kalau hidup tua u all da tade maknanya sebab benda benda ni? enjoy ke?? isk isk. janganlah sesekali melibatkan diri dalam gejala gejala negatif ni. buruk padahnya. tak kena sekarang, tunggu lahh kat akhirat nanti ye :)

 apa ek, cara terbaik nak sedar kan masyarakat kita sekarang ni?

Saturday, October 30, 2010

salah satu benda yg i tak suka kat lelaki

lelaki.. tak kira lah kawan ke, boifren ke.. sape sape ke. sama jelahh. antara u all, tak banyak perbezaan 
( sorry pada yg tak puas hati, ni dr perception i, this is my surrounding)
U all suke bagi harapan.
tak salah na bagi harapan, tapi jangan beriya sangat, tapi last last tak jadi.
bila orang yg i sayang, bagi i harapan untuk something..
even i cakap i takkan berharap sangat, dalam hati, Tuhan je yang tau
(this is my mistake)
u all plan macam macam, nampak macam jadi.
tup tup! last minit.. CANCEL!
for some other 'reasonable' reasons..

u all tau tak betapa kecewa nya seorang perempuan u wat cmtu.
better kalau plan pape, dont tell lahh.
make it a surprise.. just dont give us hope.
what u all can do are just say sorry sorry sorry.
and suro i phm keadaan u. yes.
how simple is that?
so, agak agak boys out there pena wat cmni..
jgn lah wat lagi. benci tau ta.
saket ati.
fahamlah siket perasaan us girls yg memang semulajadi mcm ni.
bye.

Friday, October 29, 2010

yahudi bijak?

petikan ini di translate dari, why jews are so smart :)
pernah tak u all terfikir, kenapa orang yahudi ni.. pandai pandai. cipta ni, cipta tu.

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah 'S……' tekalah sendiri..!)
Merokok menjanjikan generasi yg moron (bodoh) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi bodoh, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

dapat dari AGENDA UMMAH.

Thursday, October 28, 2010

suka, sayang atau cinta?

sape kat sini tak pernah couple? ta pernah ade orang suke? isk. kesian korang. HAHA.wekk!*babeng ye meera.

pernah ta, suka dua orang dalam satu masa? atau tiga? empat? lima? HAHA. banyak betol. tamak ye korang ni :D sayang or suka. ape beza nya eh? yang pasti, dua dua ni datang tanpa kita minta, tanpa kita sedari. ape yg influence diri kita untuk syg, suka orang ni ea?? i pernah kena macam ni. masa tu, i ada bf. mstilah i syg dia. tapi, dlm pada masa yg sama, ada seorang lelaki hadir dalam hidup i. oke, i pernah cakap kn i mmg cepat suka dgn laki yg suka i, suka layan i. so, i tersuka dekat mamat ni. jangan tiru, ianya tak elok sebab pada masa ni, i keliru dengan perasaan i sndiri. bf i atau lelaki tu. i takot lepaskan lelaki tu, mana tau, dia lagi better dr bf i masa tu. i takot na tglkn bf sebab takot lelaki tu cume na maenkan i je. senang cerita, i tana lepaskan dua dua lah. yela, kita hidup mahukan yang paling bagus kn? :) i biarkan aje perasaan tu. kadang kadang beban, tapi kadang kadang benda tulah yg happy kan i. huuu~ tapi, talei biakan lama lama. kunk org ckp i curang pla. hmm.. 

kalau kita suka aje dgn org, kita just na dapatkan orang tu semata mata ego je. tu yang selalu nya ade kes da dapat, endah tak endah. masa na dapatkan, punya lahh lyn macam anak raja. ish isk.. tapi, kalau kita sayang kat orang tu, kita sntiasa try happykan org tu. tana sakitkan aty die. cinta pula, u all akan sanggup bergadai nyawa *cewahh!* untuk kebahagiaan die. even gagal perolehi cinta dia.
kalau suka org, bile berdua, nafsu akan mempengaruhi perbuatan. sebab itulah, maksiat berleluasa skunk ni. ish! bila kita sayang, masa ni. kalau boleh, na peluk je org tu. na bg dia tau, betapa byk kita syg org tu. kn org ckp pelukan ada kuasa tersendiri. HAHA. bila cinta, cukuplah sekadar menggengam tangan, dan mengucapkan kata kata sayang. tanpa ada niat lain ;) how sweet!
jika hanya suka, bile dia sedih atau menangis, kita akan hanya berkata "sudahlahh, jangan menangis". kalau syg, kita akan berusaha menghentikan air mata itu dan mendengar segala keluhan," awak sedih, saya sedih jgak" *poyo je* tapi, kalau cinta, kita akan memberi pelukan dan menenangkannya. "mari kita selesaikan masalah tu sama sama" *ohh! sweet lagi!*
suka, bila melihatnya terdetik dihati, "cantik sungguh awak ni". kalau syg, kita akan melihat dengan mata hati, bukan mata mata *HAHA. ape i ckp ni?* bile cinta, kita akan bersyukur, walau mcm mana pon rupa die, die tetap cantik bg kita.
time suka saja, kalau org tu wat sala n sakiti hati kita, kita akan marah jgak dan tana bercakap lagi dgn dia. bile syg, kite akan menangis utk nya. cinta, kita akan terima dan berharap yg die tak sedar ape yg dia lakukan terhadap kite :))
cinta itu indah kn ?? :)

hidup saya yang selekeh

tido pkol 7 8 pagi.
mangon da na dekat malam.
makan.
menghadap buku laptop sampai ke pagi.
tdo balik.
haihh~

dari i diploma masa kat uitm larkin dulu, memang ni lahh rutin i time final. i pon tak tahu la kenapa. lepas tu, sehari before paper baru lah kusyuk menghadap buku.. hari hari laen menghadap mukabuku. ape yg ada dengan mukabuku tu? tak tahu jgak. yg pasti sangat addictive. wahhh!~ macam dadah sudahhh :D seperti biase, hari i baru je bermula tak sampai 1 jam. hehe. baru je bangun tadi, dalam pkol 4 lebih ^_^v pagi tadi, sebenarnya tertido. menghadap laptop. tengah blogwalking time tu :) lepas tu, tadi i bangun, twos sambung blogwalking. HAHA. meera sudah merenggg~ lepas tu, tibe tibe rasa lapa. hehe. pegy cuci muke and kumur kumur, twos melantak. ngee~ pengotorlahh. yikess! makan 2,3 suap pon da ta larat :( tapii.. kina paksa i makan sampai abess T__T ta mampu. i buang aja. HAHA. dan kini, menghadap laptop kembali.
mandi?? nanti kejap ye. hihi.

MEERA, new image

kenapa macam banyak je nak cakap pagi pagi buta ni ehh? i na tuka image. i na jadi budak 2 taon.. err. 20 taon. terlampau ramai sangat cakap muke i macam budak budak sejak i curl kan rambut.. what happen? mama cakap sepatotnye, curl nampak kan lagi matured, tapi aku? bertambah childish :(
ini, nampak cute je. na tuka image cmni lahh :D :D
ini comei sangat :D
ke ini?

"awak tak serik kena marah dgn mohd syafiq ke? sexy je keje!"

oke. terlupe lahh syg.

hm.. tunggu syafiq keluarlahh. minta pendapat die na tuka image :) :)

no more PINK hp?

impian dan cita cita na keje time cuty sem ni na beli nokia x5 hancur berkecai :((( lebur T__T
motivation na keje hilang mcm tu je :[ semua sebab one of my classmate da beli hp tu. & bukan pasal ape, i tana dicopp tiru gaya orang *buat yg tau cerita, tahulahh ye* oke, skrg, perlu ade target hp baru.. hm. ape ekk? suggestions??

PINK is my blog

fuhh!~ penat jugak menghadap laptop ni 12 jam tanpa henti ekk. tapi akhirnya, blog i da btuka image. totally tuka tuka :D :D comei ta??

ta kesa lahh korang na cakap ape. i suke suda. lagi lagi PINK :) :)
PINK sini, PINK sana. kalau sume bole jadi PINK, i na colorkan sume PINK :D :D yeayyy! idop PINK.

tiba tiba teringat, i na MYVI PINK tu :(
can someone buy me one?? only ONE MYVI PINK. im not asking for more T___T
kalau u all ta cukup duet, alto pon jadilahh. PINK punye ^_^

Tuesday, October 26, 2010

nokia x5 pink. muah muahhx

na handphone ni!!! 
motif entry : meera nak hp ni !

Friday, October 15, 2010

mempersendakan polis ?



MUST WATCH!!
watch this video and leave your comment :)

Thursday, October 14, 2010

award again




firstly thanks to penganugerah :))
Soalan pertama berbunyi begini:

Apa perkara yang sedang bermain difikiran anda sekarang ni?
kosong :(


Soalan kedua:
Apakah nama samaran kamu?
1) akak
2) kude
3) kudkud
4) pinky
5) meera
6) mizy


Soalan ketiga:
3 orang yang anda sayang
1) mama
2) capik
3) tatau sape agy dahhh :'(

Soalan keempat:
Panggilan untuk si dia?
b

Soalan terakhir:
Hadiah yang you all impikan dpd seseorang yang istimewa?
ta kesa. anything die na bagi meera accept je. enoughlahh for the love and trust and not to forget, loyalty :)


Dan ni pulak tugasan untuk mereka yg dapat award ni. Tag kepada 15 orang.
woohhh! ramai nyaaa!

1) yaya
5) asy
& tataulahh na bagi sape. amek lahh ye sape sape.

cat? SCARY!!!

serious. cat memang comel.
kn? comel kn?
gemok lagi comel.
da mcm korea plaa
kau na ape??! grr.

TAPI..! KITE TGOK PLA NAPE AKU TAKOT KUCING.
die tkejut ke ape ni?
janganlahh geram sgt !

 mesti die na buno orang kn?
 gg die!!!
grrr. aku taula gg taring :(

ntahlahhh~

i need a place like this to be alone.
sangat stress !!!
untuk awak <3
tired lahh!
na nangess sangat!!
never feels this lonely.
where are you when i need you ?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...