Member Blog-ingg

Fb-ingg , do add me oke :)

Friday, April 30, 2010

Kes Arwah Aminulrasyid

hmm.. sebenarnya i kurang berminat bace paper. nak tahu pasal isu-isu semase ni.. haram! tapi tadi tibe-tibe terbace kat paper berita harian hari ni, pasal seorang budak 15 tahun ditembak mati oleh anggota polis. baru tahu pasal ni..dah lame xtahu pasal dunia luar ( katak bawah tempurung) kesian sangat kn? even sebenarnye x tahu siapa yg betol. ( polis ataupun kawan mangsa)

cerita polis berbunyi begini :

mereka mengarahkan arwah menghentikan kenderaan untuk pemeriksaan kerana mencurigakan, tetapi sebaliknya, arwah memecut laju. penumpang kereta tersebut melarikan diri setelah kereta tersebut terbabas. 2 anggota polis mengejarnya manakala lagi 2 cube menahan arwah ( pemandu). arwah dikatakan cube merempuh polis dengan mengundurkan kereta. demi mempertahankan diri, tembakan (yang kena kat kepala arwah) dilepaskan.sebilah parang dijumpai di dalam kereta arwah dan disyaki digunakan sebagai senjata untuk samun.

cerita kawan mangsa pula ( merupakan penumpang di dalam kereta semasa kejadian) :

mereka dalam perjalanan untuk menolong kawan mereka (motor die rosak)..dalam perjalanan, kereta yg dipandu oleh arwah bergesel dengan sebuah kereta mewah berdekatan dengan restoran di Seksyen 7. Kemudian mereka merasakan ade penunggang motorsikal ( i tak pasti berapa) mengejar mereka.. tapi motor tersebut terbabas setelah berlanggar dengan belakang kereta mereka.. arwah berada dalam keadaan ketakutan dan terus memecut laju. time nila baru terserempak dengan polis peronda yg kemudiannya mengejar mereka.. tembakan bertubi-tubi mengenai tayar kereta tetapi arwah tetap terus memandu. tembakan terakhir mengenai kepala mangsa dan mangsa dikatakan rebah ke riba kawannya. kawannya cuba untuk menyerahkan diri setelah keluar dari kereta, tapi polis dikatakan memukulnya sebelum dia berjaya melarikan diri.

huh? polis betol ke kawan arwah yg betol?? bagi i, i x kesala sape yg betol or salah. yg penting, kenape polis tersebut melepaskan tembakan? sedangkan mangsa hanya cube melarikan diri tanpa membahayakan nyawa orang laen ( tanpa senjata api, ataupun tanpa bertindak untuk mencederakan polis) kalau penyamun pon, xkanla terus tembak? lagipun, 15 tahun, bawah umur lagi, xbelaja law kot polis tu.. (oopss!) oke. pape pon, al-fatihah untuk arwah. semoga keadilan dapat diadili dengan seadil-adilnya.. memangla yg da pergi, xkan kembali lagi. biarla kes ni diselesaikan, elak perkara yg same berulang lagi laen kali :) kepada pemilik kereta mewah dan penunggang motorsikal seperti yg diceritakan kawan mangsa, tampilla kehadapan sekirenye anda betol2 wujud.. maybe, bantuan korang besar maknenye bagi orang laen. hik.. 

toodlesss!~

p/s: tanak upload pic mangsa...

8 comments:

HAZRiQ HUSRiN said...

polis sepatutnyer terlatih guna pistol.. takkan tembak tayar kereta pun tak reti??? ade pistol x boley guna pastu panik.. mcm la xde tempat lain nk tembak selain kepala.. mcm baru pegang pistol je..

Meera said...

tahu tape. at least shoot la tmpat laen.. ade ke kepala. memang innalillah terusla orang yg kena tu..

Amilyn Zanal said...

saya tertarik dengan isu ini.Hazrin husrin cakap polis tidak terlatih menggunakan pistol.Saya rasa silap tanggap tersebut,kalau polis tak terlatih menembak takkan boleh shot kena dkt kepala budak itu.
So,kita tak tahu situation yang berlaku.Polis takkan ambik tindakan kalau mereka merasakan situasi yang mereka hadapi tidak memerbahayakan.
_ladymz.blogspot.com

Meera said...

yup. too many assumptions psl kes ni. i rase rmai xsokg polis msti sebab bdk tu still bdk. tp ade jgak yg xsokg bdk uw sbab sebelah kn polis. tp, pape pon, Allah je yg tahu sape yg betol. sbab xde bukti kukuh lagi. hanye cerite dr mulut ke mulut je :)

admin said...

eh mana tau semua crita pasal ni..statement bocor ke..apapun biarkan undang2 yang menentukan keadilan...kalau tanya kita pun tak kan mengaku kesalahan...unuk keselamatan daripada orang bedal kita baik kita bedal orang dulu...

Meera said...

right. sume org mcm tu. lagi2 kes mcm nie. yg slh msti xnk ngaku. antare diorang sorang je yg betol :)

Aidi-Safuan said...

hahaha... taknak cakap sape2 salah. tapi kalau ikot law, i mean real law dan bukan law yang orang kebanyakan "tahu", betul la ape yang polis tu buat(nih refer kat keterangan polis tuh la). memang betol pon polis dibenarkan untuk gunakan senjata api JIKA suspek didapati hendak mencederakan polis sama ada bersenjata atau tak. nih real law la. cam ade orang cakap polis kena tembak kat udara ape tah semua tuh, tuh law sendiri jer. :p

btw, since kes nih pon da masok paper. jangan risau la. konfem siasatan 100% jujur akan dijalankan. kalau story yang cikai2 tak masok paper tuh, siasatan pon biasa2 jer. :)

Meera said...

ehee.. yela2.
i pon tatau. tunggu je court punye kptsn nnty :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...