Member Blog-ingg

Fb-ingg , do add me oke :)

Monday, November 1, 2010

free thinker

mslh sosial, memang da banyak kita dengar. tapi, pernah dengar pasal orang yg tiada kepercayaan agama at all? orang panggil free thinker? hmm. benda ni memang meluas. free thinker = anti Christian. pada asalnya, tapi kini, ramai masyarakat beragama lain yg macam ni jgak. tidak percaya pada agama.

i ade pernah terbaca di suatu ruangan. seorang free thinker mengatakan bagi mereka, agama ni hanyalah salah satu daripada agenda yahudi atau jews untuk melaga laga kan masyarakat dunia ni je. sebab itu diwujudkan pelbagai agama. biar orang yg berlainan agama ni bertelagah. free thinker tak percaya agama. konon nya, mereka terlepas lah dari agenda yahudi ni.

ada facts lain juga, mengatakan yang untuk menjadi seorang yg bijak, kita tak perlu percaya kepada mana mana tuhan. they said,

" Why fewer academics believe in God than general population? I believe it is simply the matter of IQ. Academics have higher IQs than the general population. Several Gallup poll studies of general population have shown that those with higher IQs tends to not believe in God"

tapi memang i perasan & pelik. kenapa orang yg banyak beribadah, kurang perform dalam exam berbanding yg selalu tinggal solat. u all tak terfikir? bagi i, org yg mcm ni hanya mendapat nikmat dunia saja. akhirat nnti, kita tengok sape lagi beruntung :)

agama lain memang ramai yg tak percaya pada agama. kalau ikutkan, semua agama tak benarkan sex bebas. dedah sini sana. macam kristian, sister dia tutup semua kan?? (i sedar i freehair, tapi, just sharing knowledge) sami buddha, bole wat sex?? hm. pernah tau tak yg paderi kristian percaya pada kebenaran Islam? yg diorang hanya ditugaskan untuk menyesatkan orang orang kristian. knon nya na masuk syurga sorang. budget sempat ke na mengucap?? ishh. patutnye sama sama masuk syurga, ni sesat kan org pla. haihh~

6 comments:

wan muhamad said...

salam meera, pernah dengar dulu hanya ada segelintir jew makhluk mcm nie, skarang dah bertambah2 dah tmasuk la dri agama2 lain ,org mcm nie lagi la sesat ,dia x belajar melihat dan berfikir.. mana mungkin sesuatu kejadian terjadi dgn sendiri . contoh telur ayam mesti dri ayam kot2 org mcm nie dia rasa telur ayam tu tetiba bleh muncul hehehe ..

si biskut said...

dulu aku fikir istilah nie merujuk kepada kebebasan berfikir..but im wrong.aku sedar dah lama sangat,sejak abih form 5 lg.

Meera said...

@ wan muhamad , wslm. haha. contoh best punye :D :D em, tula. tlampau keduniaan sgt. ish. susa na ckp. jgnlah smpai sedare kita mcm ni kn

Meera said...

@biskut , haha. u ni. ade ke bole pk cmtu. mesti sbb ade word think tu kn :)

Asriza Anwar said...

can i know more about this...

Melayu Bukan Islam said...

Melayu Bukan Islam. Non-Muslim Malays. Some are agnostic, eat pork, practise witchcraft, profess to be Pagan, Animist, Catholic, Hindu, Buddhist, Christian, Atheist or Free Thinker. Ref: Google search.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...